Tiedote koskien koronavirusta ja kausi-influenssaa

Opiskelijoille ja henkilökunnalle tiedoksi

Koronavirus

Koronavirus on levinnyt myös Euroopassa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan viruksen aiheuttamat oireet ovat pitkälti kausi-influenssan kaltaisia, mutta joillakin riskiryhmillä tauti voi ilmetä voimakkaampana. Samoin kuin kausi-influenssan ja vatsatautien suhteen myös tämän virussairauden osalta on syytä tehdä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Varautuminen

Sairastumisen ennaltaehkäisyssä tehokas keino on huolellinen käsien peseminen. Virukset leviävät yleensä kosketus- ja pisaratartunnan kautta. Erityisesti huolehditaan käsienpesusta niistämisen, ruokailun ja wc-käyntien yhteydessä sekä ovenkahvojen ja muiden yhteisten tilojen pintojen koskettelun jälkeen. Vältetään kasvojen koskettelua.

Yskiminen ja aivastaminen on tehtävä hihaan tai mukana olevaan nenäliinaan, ei käsiin. Tämä on tärkeä huomioida myös kausi-influenssan leviämisen ehkäisemisessä.

Opetustilojen siivoustason nostolla varaudutaan myös tilanteeseen.

Osallistuminen opetukseen ja toiminta kursseilla

Yleisohje sekä opettajille että opiskelijoille on, että flunssaoireisten tulee jäädä sekä työstä että opetuksesta pois. Oireisten tulee ottaa yhteyttä yleiseen terveydenhuoltoon. Riskialueilta palaavien tulee odottaa riskiaika (14 vrk) ennen palaamista työhön ja opiskeluiden pariin.

Kursseilla on syytä huomioida edellä mainitut varautumistoimet käsi-, yskimis- ja aivastamishygienian suhteen. Istumajärjestyksellä ja muilla toimilla voidaan myös välttää tarpeettoman läheiset kontaktit.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

Maan hallitus on ohjeistanut tänään 12.3.2020, että yli 500 henkilön yleisötilaisuudet voidaan perua toukokuun loppuun saakka. Tämä tarkoittaa, että tämän hetkisen tiedon mukaan Jokilatvan opiston suunnitellut tapahtumat voidaan järjestää. Tiukentuviin rajoitustoimiin kuitenkin varaudutaan. Mikäli tapahtumien järjestämiseen tulee muutoksia, siitä tiedotetaan viipymättä.

Flunssaoireisten toimintaohjeet

Mikäli sinulla ilmenee flunssaoireita, älä osallistu opetukseen. Flunssaoireisten opiskelijoiden ja muun perheen sekä työntekijöiden tulee noudattaa THL:n ohjeistusta, jota päivitetään sivulla
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Paikalliset ohjeet ja yhteystiedot löytyvät peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja Selänteen verkkosivuilta
https://www.kalliopp.fi/ajankohtaista/toimi-nain-jos-epailet-koronavirusinfektiota-paivitetty-103
http://www.selanne.net/ajankohtaista/101/0/miten_toimit_jos_epailet_koronavirus-infektiota

Matkalta palanneiden toimintaohjeet

Talviloman aikana opiskelijoita tai henkilökuntaan kuuluvia on voinut lomailla eri puolilla Eurooppaa. Kaikille matkalta palaajille on tehty yhteinen ohjeistus THL:n toimesta.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-suomeen-saapuville-matkustajille-koronavirus-covid-19

Tilanteen seuranta ja lisäohjeistus

Tämän hetkisen tiedon mukaan koronavirus saattaa tarttua myös oireettomilta henkilöiltä, mutta valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt. Tämän vuoksi tässä vaiheessa riittää huolellinen hygienia sekä matkalta palanneiden osalta huolellinen oireseuranta ja testeihin hakeutuminen välittömästi, mikäli oireita esiintyy.

Opistomme seuraa sekä terveysviranomaisten ja opetushallintoviranomaisten ohjeistuksia. Lisätietoja annetaan, mikäli ilmenee tarvetta varautua tarkemmin tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

Yhteinen varautuminen ja tietoisuus on paras keino ehkäistä omalta osaltamme viruksen leviämistä.

Terveisin,
Jokilatvan opisto

Takaisin | Arkisto