Siirry sisältöön

Makupaloja - käsitöitä ja kuvataidetta. Lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen näyttely Haapajärvellä 15.-27.4.2024

Jokilatvan opiston lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen oppilastöiden näyttely

MAKUPALOJA – käsitöitä ja kuvataidetta

Haapajärven kirjasto 15.-27.4.2024

Esillä on lasten ja nuorten tekemää kuvataidetta ja käsitöitä. Teokset on tehty lukuvuoden 2023-24 aikana Jokilatvan opistossa taiteen perusopetuksen ryhmissä. Näyttelyssä on maalauksia, piirustuksia, nukkeja ja muita käsitöitä.

Makupaloja – kässää ja kuvista, näyttää pieniä otoksia lasten ja nuorten omasta ilmaisusta ja luovuudesta. Työt saavat usein alkunsa jostain teemasta, opettajan antamasta tai itse keksitystä. Teeman avulla saadaan töihin oman näköistä jälkeä, jokaisen henkilökohtainen näkemys aiheesta. Kuvataiteessa teemoina on ollut esimerkiksi merenalainen maailma, oma lempieläin ja lisäksi on havaintoon pohjautuvia asetelmapiirustuksia. Käsitöissä on tehty pitkäkestoinen projekti nukkien parissa, nukeilla on myös itse tehdyt vaatteet ja asumus.

Teoksien tekemiseen tarvitaan myös tekniikkaa ja motorista taitoa, silmän ja käden yhteistyötä. Kuvataiteessa ja käsitöissä tekniikoita on lukuisia erilaisia. Tekniikka on väline, jonka avulla omat ideat ja ajatukset tuodaan esille. Tekniikkaa joutuu usein harjoittelemaan, jotta sillä saa ilmaistua juuri sitä mitä haluaa. Kuvataiteessa on tehty esimerkiksi vesiväriharjoitelmia, joissa on maalattu märkää märälle – tuloksena iloisia karvamatoja, joille on piirretty jälkikäteen vaikkapa kasvot ja jalat. Käsitöissä nukkien tekeminen on lähtenyt liikkeelle kasvojen, käsien ja jalkojen muotoilusta. Nukeille on tehty vartalo ja vaatteet sekä lopuksi asumus. Siinä on tarvittu monenlaista teknistä osaamista ja sorminäppäryyttä. Näyttelystä löytyy myös punontaa ja kudontaa oksahaarukoihin.

Jokainen teos on tekijänsä kädenjälkeä ja hänen omaa ilmaisuaan, näkemystään. Valmis teos on ikään kuin makupala aiheesta, teemasta tai tarinasta, jota muutkin pääsevät makustelemaan ja aistimaan. Olkaapas hyvä ja nauttikaa käsityön ja kuvataiteen makupaloista!

Lisätietoja:
Kuvataideopettaja, Maarit Räisänen, p. 044-4456213, maarit.raisanen@haapajarvi.fi
Käsityön opettaja, Tarja Pärn, p. 040 910 1580, tarja.parn@haapajarvi.fi

AVOIN KIRJAVEISTOS-TYÖPAJA KIRJASTO- JA KULTTUURITALON AULASSA ma 22.4.2024 klo 17-19

Taiteen perusopetuksessa käytämme paljon kierrätysmateriaaleja työskentelyssä. Tule tekemään työpajaan oma kierrätysteoksesi – kirjaveistos. Voit muokata ja taitella kirjan haluamallasi tavalla. Halutessasi voit jättää muotoilemasi kirjan osaksi yhteistaideteosta. Kirjan taitteleminen on rauhoittavaa ja sen muotoilu helpohkoa. Lisäksi poistokirjojen työstäminen on yhdenlainen ekoteko; siihen ei tarvitse ostaa materiaalia. Veistoksen ehtii hyvin tekemään tunnissa tai parissa.

Takaisin | Arkisto